MODERN SPROOKJE

Nog niet zo lang geleden werd een nieuwe woonwijk gebouwd, alleen voor jonge ouders. De huizen zijn rijkelijk uitgerust om de huishoudelijke karwei eenvoudig te houden, zodat na een zware dagtaak de werkende ouders toch nog even bij hun kinderen kunnen zijn. In de keukens is bijvoorbeeld aan alles gedacht om de kok van dienst het gemakkelijk te maken zodat er snel eten op tafel kan komen.
            Piet en Sonja zijn één van de gelukkige gezinnen die met hun kleine Emma, een meisje van vier, in één van deze droomhuizen wonen. Goedkoop is het wel niet, maar ze hebben beide een mooie baan. Veel vrienden zijn jaloers omdat zij zich deze woonst kunnen permitteren. Piet en Sonja hebben elkaar leren kennen op het kantoor. Als jong afgestudeerden werden zij gelijktijdig in het jonge bedrijf in volle uitbreiding aangenomen op een nieuw project. Het samenwerken verliep direct zeer vlot en zette zich snel verder na de uren. Natuurlijk willen zij van dit project het beste maken om zich samen met het bedrijf in die specialisatie te profileren. Wanneer het noodzakelijk is, zien ze er niet tegenop thuis verder te werken. Alles verloopt zoals gewenst en ze kunnen hun kleine dochter ook alles geven wat ze verlangt. Ook zijn zij fiere ouders die weten dat hun dochtertje heel gelukkig is. Ze is zo zelfstandig dat ze rustig alleen in de veranda op de tablet kan spelen, zodat zij samen in hun werkkamer naar de mooiste resultaten van het jaar kunnen werken.Terwijl Emma een konijnenspel op de tablet speelt, ziet ze achteraan in de tuin een levend exemplaar. Zou zij dit ook zo kunnen vangen zoals in het spel? Stilletjes opent ze de deur. Toch hoort het konijn dit en duikt weg. Op haar tippen sluipt Emma naar buiten en ziet twee grote oren boven het gras. Emma lacht, daar heeft ze haar speelkameraadje. Ze loopt er naartoe, maar natuurlijk schrikt het konijn en verdwijnt. Dat vindt Emma niet leuk en ze roept: “Mama, mama, kom eens kijken.” Ze blijft even wachten, maar hoort haar mama niet van de trap komen. Nieuwsgierig als ze is, rent ze naar het einde van de tuin waar ze dat dier gezien heeft. Verderop begint het bos, daar zal dat beest wel in verdwenen zijn. Emma blijft turen, ziet ze het? Ja daar, onder die struiken beweegt iets. Voorzichtig sluipt ze naderbij. Het konijn spitst even de oren en huppelt uit het zicht. Jij gaat mij niet ontsnappen, denkt Emma en verdwijnt ook tussen de bomen en struiken. Wat is het hier anders dan in dat nieuwe park hier verderop, waar ze soms met papa en mama komt. Hier zijn geen asfaltwegen en tussen de bomen groeien struiken en andere dingen die ze nog niet kent. Vreemd, daar liggen zelfs stukken boom, omgevallen of zo. Ze loopt verder en verder op ontdekking. Het is hier wel sprookjesachtig, vindt ze. Er groeien mooie bloemen, vreemde planten die ze voor het eerst ziet en zoveel verschillende bomen. Plots hoort ze stemmen. Hier in het bos? Mama heeft toch gezegd dat in een bos alleen dieren kunnen wonen. Nu hoort ze nog duidelijker stemmen. Benieuwd, maar toch een beetje bang, stapt zij in de richting van de stemmen.
            “Kiekeboe”. Verschrikt kijkt Emma op. Een meneer met een baard, lange haren en vuile kleren staat plots voor haar. Iets verderop staat nog zo iemand. Zij waren dus aan het praten.
            “Wat kom jij doen, lief meisje?” Die meneer is gebukt voor haar komen zitten en kijkt haar vragend aan.
            “Kom je op bezoek in ons kamp om te zien hoe wij hier overleven?”
            Mag ik wel tegen vreemde mensen praten, denkt ze. Dat heeft mama toch ten strengste verboden. Alleen als mama of papa er is, anders moet ze heel erg opletten. Emma knijpt haar lippen toe en met grote ogen kijkt ze rondom. Met allerlei platen op en tegen elkaar is een soort hut gebouwd. Tussen bomen hangen verschillende hangmatten; en daar is zowaar een open ruimte waar potten en pannen rond en op een vuur staan. Tussen de bomen hangen ook lakens waar iets op geschreven staat. Wat er op staat weet ze niet, ze is nog te jong om te lezen, Ondertussen is Sonja wel naar beneden gekomen om bij haar dochtertje te zijn. Piet blijft nog wat werken, maar haar moederhart wil haar engel voor het slapengaan toch nog een verhaaltje voorlezen. Je kan je voorstellen hoe verbaasd ze is omdat ze Emma niet ziet spelen op de tablet. Deze ligt in de zetel en de verandadeur staat open. Sonja loopt al roepend de tuin in.
            “Emma, Emma, waar ben je?”
            Ze zal toch niet in het bos zijn, denkt ze. Neen, dat is niet mogelijk, de begroeiing is te dicht en ze heeft het haar toch ook verboden. Maar waar zit ze dan? Ze stapt toch tot aan de eerste boom, maar het is te donker, ze kan niets zien. Nog even roept ze en snelt dan naar binnen. Ongerust sleept ze Piet mee om rond het huis te zoeken. Bij rondvraag in de buurt blijken de mensen niets gemerkt te hebben. Eén iemand dringt er op aan om in het bos te gaan kijken. Want, zitten daar niet die luilakken die niets beter te doen hebben dan in een bos te bivakkeren. “Zij willen die bomen en dat onkruid behouden. Hadden ze die in de tijd laten doen, zouden wij hier nu ook nog niet kunnen wonen. Hoe kunnen die overleven, dat is toch verdacht. Wie weet is ontvoering wel een nieuwe manier om aan geld te komen.” Hulpvaardige Melanie belt de politie, maar krijgt niet snel gehoor. Sonja en Piet kijken elkaar aan. De verslagenheid in hun blikken zet zich traag om in vastberadenheid. Rondom horen ze de mensen plannen maken terwijl op een boodschap van de politie wordt gewacht. Ontevreden stemmen over de lange wachttijd doet Sonja besluiten: “Kom, we wachten niet. Gaan jullie mee het bos in?” De groep verspreidt zich zodat geen plekje ongezien zal blijven. Sonja heeft zich aan het hoofd gezet van het groepje dat de meest directe ingang bij hun tuin verkiest. Piet heeft verderop een opening ontdekt en vraagt enkele dappere buren mee. Sonja duwt kordaat en vastbesloten de begroeiing opzij en plots ontwaart ze een lichtere plek tussen de struiken. Ze slaagt wat takken weg en haar mond valt open.
            “Hey mama, zie. Ik kan hier goed schommelen. En zie wat ik gekregen heb.”
            “Hé, uw moeder. En praten kan je dan toch! Sorry mevrouw, we waren aan het eten toen uw dochtertje hier kwam. We wilden net naar de politie gaan, maar u moet begrijpen dit voor ons nogal vervelend is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.